Home arrow De Huisvesting
NieuwsFlash

Hamsterland.nl is de beste hamsterwebsite van Nederland!

Main Menu
Home
Soorten Hamsters
De Aanschaf
De Voeding
De Huisvesting
Het Gedrag
De Voortplanting
Gezondheid en Ziekte
Hamster Weetjes
Hamsterland Nieuws
HAMSTER FORUM
HamsterBlogs
HamsterFoto's
HamsterFun
HamsterNamen
HamsterBoeken
HamsterFAQs
Privacy Policy
LIDMAATSCHAP
Word lid van Hamsterland! Registreer jezelf hier

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthoud mij

Hamster Chat
Naam:

Bericht:


De Huisvesting PDF Print E-mail
Flappie op haar hamsterhuisjeIn het wild leven hamsters in complexe gangenstelsels diep onder de grond. Doordat de hamsters zo diep onder de grond zitten komen ze niet of nauwelijks in aanraking met de enorme hitte die in het Midden-Oosten voorkomt. Als de avond begint te vallen komen de hamsters tevoorschijn om hun voedsel en nestmateriaal bij elkaar te hamsteren.

Uitbraak voorkomen
Zoals je hier boven al hebt gelezen zijn hamsters dus echte graafmachines. Een hamster zal zijn eigen dus het beste thuis voelen in een kooi met een dikke laag bodembedekking. Een ander punt waar je serieus op moet letten is dat hamsters echte uitbrekers zijn. Ja, geen inbrekers maar uitbrekers! Het is bijna niet voor te stellen hoe dun een hamster zijn eigen kan maken om zo zijn hele lichaam door een kiertje naar buiten te werken.

Een goed verblijf moet daarom aan de volgende punten voldoen:

 • Geen puntige en scherpe randen of uitsteeksels aan of in de kooi.
 • Zorg dat de kooi plekjes biedt waar de hamster tot rust kan komen.
 • De kooi dient goed geventileerd te zijn. De hamster moet continu verse lucht kunnen krijgen.
 • Bij voorkeur geen kooien van hout. Dit neem geur en vocht op. Ook kan de hamster zijn eigen naar buiten knagen! (Behalve als het goed beveiligd is)
 • De kooi moet eenvoudig schoon te maken zijn.
 • De spijlen van de tralies mogen niet meer dan 8 tot 10 millimeter van elkaar af staan.Hoe groot moet een hamsterkooi zijn
Een hamsterkooi kan nooit te groot zijn. In boeken worden vaak maten gegeven van 25 tot 40 centimeter lang en breed. Dit vinden wij echter veel te klein voor een hamster. Dit is helemaal te klein voor een syrische hamster! Een hamster heeft veel ruimte nodig om goed te kunnen bewegen.

Een betere kooi is minimaal ~60 centimeter lang en ~30 centimeter breed. Als je besluit om een hoge kooi te kopen let er dan wel op dat je hamster niet zomaar van boven naar beneden kan vallen. Zorg ervoor dat er plateau's en/of hangmatjes in hangen die eventuele val kunnen opvangen.De Kooien
Er zijn verschillende soorten kooien te koop. Ik bespreek ze even voor je:


Traliekooi
Trali kooiDe traliekooi is de meest verkochte kooi voor hamsters. Ze bestaan uit een plastic bak met daarop tralies. Het grootste voordeel van deze kooi is, dat er goede ventilatie is: er kan van alle kanten frisse lucht bij het diertje komen. Maar het kan ook tochten! Een ander voordeel is dat de kooi gemakkelijk schoon gemaakt kan worden.

Het enige nadeel van een traliekooi is, als de bak te laag is, de hamster het zaagsel eroverheen gooit. Kijk ook goed naar de sluiting van het deurtje. het deurtje moet moeizam opengaan en er mogen niet te grote openingen in zitten. Tevens moet je erop letten dat de tralie afstand niet groter is dan 8 tot 10 millimeter.
Tip: Koop geen tralikooi als je niet tegen traliknagen kanSmile


Plastic of Glazen Bak
hamsterkooi van glasKnaagdieren worden vaak gehouden in plastic of glazen bakken. Als de bakken uit 1 geheel bestaan zijn ze makkelijk schoon te maken. Ook kun je je hamster goed bewonderen in z'n glazen bak. Tevens is er geen sprake van tocht en ze zijn in grote tot zeer grote maten beschikbaar. Let er wel op dat er via de bovenkant voldoende ventilatie is. Zorg voor een rooster met spijlen waarvan de afstand niet groter is dan 8 tot 10 millimeter.

Voor sommige hamsters, zoals de Roborowski dwerghamster en de Dzjoengaarse hamster, is een glazen bak beter dan een traliekooi. Deze hamsters klimmen nauwelijks en gebruiken de tralies dus niet. Wanneer je een aquarium gebruikt, moet je er op letten dat de hoogte niet groter is dan de breedte, anders ontstaat er condensvorming en een slechte luchtcirculatie. Hierdoor kunnen bacteriën zich gaan ontwikkelen. Een houten frame met gaas is een goed deksel voor een aquarium.


Laboratoriumbak
laboratoriumbakEen laboratoriumbak is een relatief vrij lage bak met een metalen rooster op de bovenkant. Ze zijn wel makkelijk schoon te maken, en zeer ruim waardoor je er veel speeltjes in kwijt kan. Fokkers gebruiken vaag deze kooien om met zo min mogelijk werk veel hamsters te houden. Tegenwoorig zijn er ook leukere varianten te verkrijgen! 

De voordelen van een laboratoriumbak is dat er minder kans is op tocht. Ook biedt het goede bescherming tegen honden en katten. En er licht nooit zaagsel of hooi naast de kooi.

Hamsterparadijs/Buizenkooi
HamsterparadijsOok wel buizenkooien genoemd. De kooien zitten doormiddel van complexe gangenstelsels aan elkaar vast. De voordelen van deze kooi is dat je hem constant kan uitbreiden en het is een leuk gezicht om je hamster er doorheen zien wurmen. Ook bij deze kooien is je hamster (redelijk) goed afgeschermd voor andere (huis)dieren. Het hamsterparadijs heeft echter ook een aantal nadelen zoals: slechte ventilatie, moeilijk schoon te maken en soms te krap voor een Syrische hamster. De uitbreiding is ook best duur en de hamster heeft meer kans om uit te breken.Wat moet er in een kooi?
hamster huisje
 • Een huisje wat groot genoeg is voor je hamster.
 • Een drinkflesje of drinkbakje. Een drinkflesje bij voorkeur. Zo kan het water niet zo snel vies worden.
 • Een etensbakje(liefst van aardewerk, want deze gooit je hamster niet zo makkelijk om).
 • Een radje voor de beweging van je hamster(let op dat je hamster er wel in past, minimaal 18cm doorsnede voor een Syrische hamster).
 • Een goede bodembedekker(zaagsel, hooi of een andere goede bodembedekker).
 • Dit is wat je hamster minimaal nodig heeft in zijn kooitje. Je kan hem altijd nog extra speeltjes, buizen en hangmatjes geven.Waar moet de kooi staan?
 • Zet je kooi op een droge en temperatuurvaste plek.
 • Buiten bereik van andere huisdieren(bijvoorbeeld kat of hond).
 • Niet in de felle zon.
 • Niet op een lawaaierige plek, je hamster heeft overdag rust nodig.Tips voor warme dagen
 • Zet een schoteltje snachts in de koelkast en geef dit overdag of savonds aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster!
 • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud.
 • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte staat
 • Geef je hamster wat vochthoudend groenvoer, zoals een plakje komkommer, sla of appel.Tips voor koude dagen
 • Zorg er voor dat je hamster voldoende bodembedekking en nestmateriaal heeft. Zo kan je hamster een lekker warm nestje maken
 • Zorg dat de kooi niet op de tocht of koude plek staat.
 • Zet de hamster op een niet te koude kamer (dus niet een waar het raam hele dagen openstaat en het daardoor binnen ook vriest).
 • Syrische hamsters kunnen in een winterslaap raken als het erg koud is. Denk je dat jouw hamster in winterslaap is? Zet je hamster in een kamer of omgeving waar het warmer is (ongeveer 20 graden). Als hij niet wakker word heb je een hele grote kans dat de hamster het niet zal overleven.
 • Russische dwerghamsters kunnen een wintervacht krijgen. Dit is normaal en deze raken ze kwijt als het weer langer dag en warmer weer wordt. Niet alle hamsters krijgen dit, het ligt aan de hoeveelheid licht die er is.(dit is eigenlijk geen tip maar info).Bodembedekkers
Een erg veel gebruikte bodembedekker is zaagsel. Zaagsel is schaafsel van resthout. Zaagsel neemt uitstekend vocht op en stikt bijna niet. Een groot nadeel is echter dat het vaak wat stof bevat. Uit onderzoek is gebleken dat knaagdieren hier veel last van kunnen hebben. Het is een kwestie van uitproberen. We bespreken in ieder geval de meest voorkomende soorten bodembedekking:


Zaagsel
Hamsters kunnen wel (vaak) goed tegen de stof van het zaagsel. Zaagsel neemt goed vocht op en is zowat reukloos. Verder is houdt zaagsel veel warmte vast en je hamster kan er mooie nestjes mee maken. Koop zaagsel trouwens nooit direct vanaf een timmerbedrijf of houtfabriek, dit zaagsel is niet gezeefd en bevat heel veel stof.

Zand
Zand is ongeschikt voor hamsters. De belangrijkste reden is; het houd geen warmte vast. Als je het toch wilt gaan gebruiken zorg dan voor wat nest materiaal wat veel warmte vasthoud zoals hooi.

Papiersnippers
Papierstrookjes of snippers zijn heel geschikt om mee te spelen en tevens als nestmateriaal. Als bodembedekker nemen ze te weinig vocht op.

Hooi
Hooi is erg goed voor nest materiaal en houd veel warmte vast. Ook lekker voor de hamster om eraan te knabbelen. Het nadeel is dat het niet veel vocht vasthoud.

Stro
Gewoon stro is te grof als bodemmateriaal. Russel Rabbit is gemaakt van fijngemaakt stro en is juist wel geschikt.

Geperste korrels
De laatste jaren zijn er ook geperste korrels te koop. Sommige soorten hebben hele scherpe randjes en lijken niet echt comfortabel te zijn voor een hamster.

Hamsterwatten
Gebruik hamsterwatten a.u.b. niet ! Ze zijn gevaarlijk voor je hamster, ze kunnen er in stikken en verstrikt raken! Gebruik liever wc-papier of keukenpapier voor het nestmateriaal van je hamster. Ze vinden dit net zo lekker en goed!
Hamsterland Poll
Geslacht van je hamster
  
Hamster Foto's
Mijn_liefie.jpg
Advertentie
Leuke leden links

Kortingscode H&M
Oud IJzer Prijs
Goudkoers
Oud koper prijs
Aluminium prijs
Gebak bestellen

Statistieken
Leden: 7916
Nieuws: 286
WebLinks: 26
Bezoekers: 17903575
Bezoekers en Leden
54 bezoekers online